SMS Raja Tun Azlan Shah, Taiping
+605-8083020
AEA6050@moe.edu.my

Alumni

Alumni SERATAS terdiri daripada semua bekas pelajar daripada Batch 1982. Kumpulan alumni ini berpayungkan motto

WE ARE FAMILY

yang membawa maksud “KAMI SATU KELUARGA”. Tujuan kumpulan ini ditubuhkan bagi mengumpulkan semua bekas pelajar dan mengadakan pelbagai aktiviti pertemuan semula dalam pelbagai cara. Berikut merupakan antara aktiviti yang dijalankan:

KARNIVAL SUKAN EX-SERATASIAN

Karnival Sukan ex-Seratasian merupakan satu karnival sukan yang mengumpulkan para alumni untuk bertanding dalam pelbagai acara sukan sesama alumni dan pelajar SERATAS. Karnival ini telah berlangsung selama dua hari iaitu dari hingga. Antara sukan yang ditawarkan ialah futsal,badminton,hoki,ragbi dan bola keranjang. 

TOKOH ALUMNI SERATAS

SERATAS telah melahirkan ramai pemimpin dan orang yang berjaya di dunia dan hal ini bertepatan dengan motto sekolah:

DI SINI PEMIMIPIN DILAHIRKAN

DATUK HJ. AHMAD SHALIMIN BIN AHMAD SHAFFIE

Pekerjaan: Ketua Bahagian UMNO Taiping

Maklumat Kelahiran: Tahun 1969

Batch: Tahun 1982-1986

Datuk Ahmad Shalimin adalah Setiausaha Politik kepada MB Perak. Beliau memegang pelbagai jawatan pengurus dalam berbagai industri termasuk sektor perdagangan, perkhidmatan, dan peruncitan sebelum penglibatannya dalam industri logistik.

Dalam sektor perdagangan, beliau merupakan Pengasas dan Presiden Terakhir Persatuan Pengangkutan Malaysia. Beliau kini ahli majlis perniagaan Malaysia Indonesia dan Ketua Bahagian UMNO Taiping.

PROF. DR. MOHD BASYARUDDIN BIN ABDUL RAHMAN

Pekerjaan: Pakar Biologi Kimia, Fakulti Sains, Universiti Putra Malaysia

Maklumat Kelahiran : Pulau Pinang, 1972

Batch: Tahun 1985-1989

Prof. Mohd Basyarudin memulakan pelajaran di Methodist Primary School, kemudian menuntut di SERATAS. Beliau lulus dengan kepujian dalam bidang kimia dan sains komputer dengan pendidikan dari Universiti Teknologi Malaysia pada tahun 1995.

Beliau pernah mengetuai  lebih daripada 50 projek penyelidikan termasuk beberapa projek nasional ‘top down’ yang dibiayai oleh penyelidikan keutamaan dan penyelidikan strategik yang ditaja oleh Syarikat Penyelidikan TWAS.

Beliau telah menerima banyak anugerah “The Best Science Professor” dari dalam negara dan luar negara iaitu Jepun dan Amerika Syarikat.

PROF. DR. NORFILZA BINTI MOHD MOKHTAR

Pekerjaan: Ketua Jabatan, Profesor VK7, Universiti Kebangsaan Malaysia

Maklumat Kelahiran : Tahun 1969
Batch: Tahun 1982-1986
 

PENGALAMAN PROFESSIONAL :

1994-1995: Hospital Tengku Ampuan Rahimah, Klang, Selangor sebagai pengurus Rumah Tangga.

1995-1999: Pejabat Kesihatan Daerah Klang, Selangor sebagai Pegawai Perubatan dan Kesihatan.

1999-2001: Universiti Kebangsaan Malaysia, Kuala Lumpur sebagai Pensyarah U2.

2001-2005: Universiti Cambridge, United Kingdom sebagai Pensyarah perubatan cuti belajar untuk                              ijazah Doktor Falsafah.

ANUGERAH DITERIMA :

Februari 2003: Anugerah George Bidder dari Lucky Cavendish College (GBP 500).

Oktober 2004: Anugerah Penyelidikan Lundgren (GBP 700) dan The Leche Trust (GBP 500).

November 2004: Pelajar Cambridge Philosophical Society (GBP 100) untuk kemajuan penyelidikan                                 yang cemerlang.

2010: Anugerah perkhidmatan cemerlang di Universiti Kebangsaan Malaysia.

COMMANDER HAZRINE BIN MOHD TAIB

Pekerjaan: Pegawai Memerintah KD Sultan Ismail, Johor

Maklumat Kelahiran : Johor Bahru, Tahun 1976
Batch: Tahun 1988-1993
 
Komander Hazrine memperoleh tugasnya pada tahun 1993 dan bergabung dengan Tentera Laut Diraja pada bulan Julai 1994. Beliau menjalani latihan kadet di Cawangan Latihan Pegawai di KD SULTAN IDRIS 1 sebelum bertugas sebagai Pemangku Sub Leftenan pada bulan Julai 1996. Dia menamatkan sub-pakar dalam Junior Office Warfare Course (JOWC) pada tahun 2000 di Fakulti Pegawai di KD SULTAN IDRIS 1 dan Kursus Peperangan Anti Kapal Selam Antarabangsa (IASW) pada tahun 2000 di HMS DRYAD, United Kingdom.
 
Beliau juga lulus sebagai pegawai perang utama pada tahun 2003, sekali lagi di HMS DRYAD, United Kingdom.

DATUK SHAMSUL BIN AHMAD

Pekerjaan: Pengarah Urusan TNB Fuel Services Sdn. Bhd, Kuala Lumpur, Malaysia

Maklumat Kelahiran : 26 September 1966

Batch: 1982-1983

Datuk Shamsul Bin Ahmad adalah seorang yang mempunyai semangat yang kuat dan pengetahuan yang luas mengenai operasi dan penyelenggaraan loji pemadanan dan arang batu gabungan sesuatu yang belaiu gemari dan pelajari di Tenaga Nasional Berhad bertahun lamanya. Sementara disiapkan sebagai jurutera, peluang yang diberikan kepadanya, membolehkan beliau untuk juga menjadi ketua pasukan yang cemerlang kepada pasukannya dan juga seluruh organisasinya. Beliau percaya bahawa cara terbaik bagi organisasi untuk maju adalah dengan tidak memimpin, melainkan untuk menyokong mereka yang berada di bawahnya untuk menggerakkan organisasi ke arah yang sama seperti yang dia bayangkan untuk menjadi organisasi.

Datuk Shamsul bin Ahmad memiliki Ijazah Sarjana Muda Sains dalam Kejuruteraan Mekanikal dari North Carolina A&T State University, Amerika Syarikat. Beliau memperoleh ijazah Sarjana Pentadbiran Perniagaan dari UNITEN pada tahun 2006. Kini beliau adalah Pengarah Urusan TNB Fuel Services di Kuala Lumpur. Beliau juga merupakan Pengerusi TNB Western Energy Sdn. Bhd.

PROF. DR. HILMI BIN MUKHTAR

 Pekerjaan: Profesor Universiti Teknologi PETRONAS, Jabatan Kejuruteraan Kimia

Maklumat Kelahiran : Tahun 1967

Batch: Tahun 1983-1984

PROF. DR. HILMI BIN MUKHTAR menerima kepujian dalam B.Eng dalam Kejuruteraan Kimia dalam Universiti Wales Swansea, United Kingdom. Beliau kemudian melanjutkan pengajian pasca siswazah di universiti yang sama di mana beliau memperoleh MSc dan PhD. Beliau mempunyai pengalaman luas dalam pelajaran, penyelidikan, perundangan dan pentadibiran. Beliau telah menerbitkan  lebih daripada 150 kertas kerja dalam jurnal, seminar, prosiding, persidangan dan buletin pada peringkat kebangsaan.

 

DATUK AZRULNIZAM BIN ABDUL AZIZ

Pekerjaan: Pengarah Bebas MBSB Bank Berhad

Maklumat Kelahiran : Tahun 1970

Batch: Tahun 1983-1987

Beliau memiliki Ijazah Sarjana Pentadbiran Perniagaan dalam Perniagaan Antarabangsa dari University of Hartford (Amerika Syarikat) dan Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan dalam Pemasaran dari Wichita State University, Kansas (Amerika Syarikat). Beliau juga telah menyelesaikan Program Kepimpinan di Universiti Oxford, UK dan sebuah Pendidikan Eksekutif di Harvard Business School, Amerika Syarikat.

Datuk Azrul adalah jurubank universal yang berpengalaman dengan pengalaman lebih dari 20 tahun di industri perkhidmatan kewangan. Dia melayani tiga bank antarabangsa iaitu Citibank, Standard Chartered dan Al-Rajhi Malaysia. Jawatan terakhirnya ialah Ketua Pegawai Eksekutif (“CEO”) Al-Rajhi Banking & Investment Corporation Malaysia Berhad. Sebelum itu, dia adalah Eksekutif Pertama Pengarah dan Ketua Pegawai Eksekutif Standard Chartered Sa’adiq Berhad.

AZHAR AHMAD

Pekerjaan: Ketua Pegawai Eksekutif Artcube

Maklumat Kelahiran : Tahun 1976 

Batch: Tahun 1989-1993

 Pada umur 37 tahun, Azhar Ahmad dilatih sebagai ahli biokimia. Beliau lulus dari Universiti Griffith, Queensland, Australia pada tahun 2000. Tugas profesional terakhirnya adalah dengan syarikat bruker, 30 juta US dollar, Jerman, menjual peralatan saintifik untuk organisasi penyelidikan dan universiti di seluruh negara. 

Pada tahun 2008, beliau dan rakan perniagaannya memutuskan untuk membentuk Artcube Sdn. Bhd. Artcube melonjak di pentas global dengan menyediakan struktur dan bekerjasama dengan orang yang tepat untuk melangkah lebih jauh. Artcube adalah penerima pinjaman pertama dari MyCreatives Ventures Sdn. Bhd. Dengan sokongan MyCreative Ventures, artcube menjadi pilihan untuk menjadi galeri seni kontemporari terkemuka di negara ini.