Sekolah Berprestasi Tinggi [High Performance School]

Sekolah Menengah Sains Raja Tun Azlan Shah, Taiping [Raja Tun Azlan Shah Science Secondary School] - Sekolah Berprestasi Tinggi [High Performance School]

Laporan Aktiviti Kokurikulum

NATIONAL SCIENCE AND TECHNOLOGY EXHIBITION 2017 (NASTE)

Pasukan inovasi sekolah telah menyertai National Science And Technology Exhibition 2017 (NASTE) yang berlangsung di UPM Serdang  bermula  29 April – 30 April 2017. Pasukan inovasi mempertandingkan  projek iaitu An Improvised Earth Electrode System With Bentonite-Kenaf Powder Mix Dan Gabion System With Calcine Eggshells Powder. Projek Gabion  telah memenangi Anugerah Khas Juri. Antara pelajar yang terlibat Ialah :

• Rabiatul Adawiyah Bt Ahmad Saher
  • Nureen Farzana Bt Mohd Sazali
  • Alyaa Huda Bt Ahmad Ridzuan

PERTANDINGAN ROBOTIK LEGO EDUCATION SPACE CHALLENGE 2017

Pada 21 Februari 2017 seramai 9 orang pelajar telah terlibat di dalam Pertandingan Robotik LEGO Education Space Challenge sempena Hari Wilayah yang di adakan di Perbadanan Putrajaya, Putrajaya. Sebanyak 203 buah sekolah rendah dan menengah dari seluruh negara menyertai pertandingan tersebut. Pasukan Robotik SERATAS, telah mendapat tempat ke-9 daripada 134 penyertaan sekolah menengah dan memenangi hadiah wang tunai sebanyak RM 250.00. Pelajar yang terlibat adalah:

1. MUHAMMAD IZZAD BIN MOHD AZHAR (3K)
2. SYED PUTRA ASHMAN B SYED ABU TALIB (3S)
3. MUHAMMAD SYAHMI B MUHAMAD SYUKREE (3S)
4. MUHAMMAD REDHA SYAFRIZAL (3S)
5. AMIRUL AIMAN BIN REDZUAN (3Z)
6. MUHAMMAD IBRAHIM SHAH BIN SAHARI (3K)
7. MUHAMMAD ADIB BIN MOHD MARZUKI (2K)
8. ALIFF ASYRAAF BIN MOHD ZAIDI (2S)
9. MOHAMAD AMRI FAKHIRA BIN MOHD ZAIDI (3S)

PERTANDINGAN ROBOTIK KEBANGSAAN  2016

PASUKAN ROBOTIK SEKOLAH TELAH MENYERTAI PERTANDINGAN ROBOTIK KEBANGSAAN  2016 YANG BERLANGSUNG DI SMK SULTAN YUSSUF  PADA 13 OGOS 2016. PASUKAN ROBOTIK TERSEBUT TELAH MENDAPAT JOHAN BAGI KATEGORI ROOKIE. ANTARA PELAJAR YANG TERLIBAT IALAH :

• MUHAMMAD SYAHMI BIN MUHAMMAD SYUKREE
  • MUHAMMAD IBRAHIM SHAH BIN SAHARI
  • ALIF ASYRAF BIN MOHD ZAIDI

YOUNG INVENTOR’S CHALLENGE 2016

PASUKAN INOVASI SEKOLAH TELAH MENYERTAI YOUNG INVENTOR’S CHALLENGE 2016 YANG BERLANGSUNG DI UNIVERSITI TEKNOLOGI PETRONAS BERMULA 3 OGOS – 4 OGOS 2016. PASUKAN INOVASI MEMPERTANDINGKAN  DUA PROJEK IAITU GABION SYSTEM WITH CALCINED EGGSHELL POWDER DAN AN IMPROVISED EARTH ELECTRODE SYSTEM WITH BENTONITE-KENAF POWDER MIX. KEDUA-DUA PROJEK TERSEBUT TELAH MEMENANGI BRONZE AWARDS. ANTARA PELAJAR YANG TERLIBAT IALAH :

• AHMAD IRFAN ZAIM BIN AHMAD KHIR
  • NUREEN FARZANA BINTI MOHD SAZALI
  • NOR ATIQAH BINTI MOHD FADZIL
  • ATHIRAH HANIS BINTI MOHD AMDAN

PERTANDINGAN KEJOHANAN  BOLA BALING LMS 2016

FESTIVAL NASYID SEKOLAH-SEKOLAH DAERAH LMS 2016 & SYARAHAN AGAMA SEMPENA MAJLIS TILAWAH AL-QURAN MTQ LMS